Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Awardshow beste boerderijkazen van Nederland

Op 14 maart vindt de jaarlijkse uitreiking van de Cum Laude Awards plaats. Dat is een wedstrijd voor zelfzuivelende boeren waarbij de beste en lekkerste kazen van Nederland, gemaakt op de boerderij, door kaaskeurmeesters worden gekozen. Naast de terugkerende Cum Laude Awards is er dit jaar voor het eerst ook een ‘Den Besten Cum Laude Award’ voor de overall winnaar.

 

 

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Binnen de drie hoofdcategorieën ‘Boerenkaas’, ‘Kaas van de boerderij’ en ‘Ambachtelijke kaas’ gaan kaasmakers de strijd met elkaar aan. Hun kazen worden gekeurd door kaaskeurmeesters in groepjes van twee. Deze professionele keurmeesters met jarenlange ervaring kijken naar verschillende aspecten: uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?), consistentie (is de kaas lekker smeuïg?), maar het allerbelangrijkste zijn uiteraard de geur en de smaak. De hoogst scorende kazen worden nog eens beoordeeld op geur en smaak door prominenten: een culinair panel van journalisten, koks en vinologen. Deze score bepaalt wie de uiteindelijke winnaar wordt.

 

Wanneer zijn de Cum Laude kazen verkrijgbaar?

Wie één van de winnende kazen wil proeven, kan vanaf april terecht bij verschillende kaasspeciaalzaken in Nederland. Op Cumlaudekaas.nl is dan ook te lezen bij welke kaasverkooppunten in Nederland de winnende kazen te koop zijn.