DrankDrank
BoekenBoeken
KokenKoken

Betaalbare biefstukken dankzij crowd butching

Steeds meer mensen voelen de behoefte om diervriendelijk en duurzaam geproduceerd vlees te kopen. Maar hoe weet je zeker dat je vlees echt helemaal in orde is? Op koopeenkoe.nl koop je samen met andere consumenten een koe die normaal opgegroeid is, zonder gemanipuleerd voer en antibiotica. Als de gehele koe verkocht is, wordt zij geslacht en wordt het vlees gerijpt. Daarna ontvangen alle deelnemers een vleespakket. Crowd butching dus. Omdat koopeenkoe.nl van de boer direct aan de consument levert, is het vlees ook nog eens goed betaalbaar.

 

Samen een koe kopen is eigenlijk oeroud. In vervlogen tijden kocht men vaak als gemeenschap een koe waarvan het vlees vervolgens gedeeld werd. Koopeenkoe.nl biedt de consument een moderne variant, crowd butching,  waarbij online een ‘horizontaal’ stuk van de koe wordt gekocht. Al het vlees van de koe wordt namelijk gebruikt en dus zitten er naast gehakt en worst ook riblappen en stooflappen in een pakket. En niet te vergeten ook meerdere soorten biefstuk, zoals entrecote en kogelbiefstuk. Als 100% koe is verkocht, wordt het dier geslacht en verwerkt tot mooie vleesproducten. Hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller het vleespakket in huis is. Dat kunnen volledige vreemden zijn, maar wie zijn vleespakket snel in huis wil hebben, doet er goed aan om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren, bijvoorbeeld via social media. Hoeveel mensen al een deel besteld hebben, is op de website te volgen.

 

Pakket aan huis

Een pakket is gebaseerd op vlees voor twee personen en bevat 7,5 kilo vlees, van biefstuk tot worstje, want alles van de koe wordt gebruikt. Er kunnen 29 maaltijden van worden gegeten. Gemiddeld kost het vlees dan per maaltijd € 1,72, het bewijs dat goed rundvlees niet duur hoeft te zijn. Het vleespakket wordt geleverd in heel Nederland en gratis thuisbezorgd in de Randstad en past in één lade van een normale vriezer. Omdat het vlees vacuüm is geseald, nemen de verpakkingen minder ruimte in dan de schaaltjes van de supermarkt. Op de website staan verschillende filmpjes hoe het vlees bereid kan worden.

 

Blije koeien

De koeien van koopeenkoe.nl hebben drie keer meer ruimte dan een gemiddelde koe. De stallen zijn licht, ruim en voorzien van groen, om de natuurlijke leefomgeving van de koe zoveel mogelijk te benaderen. Uiteraard lopen de dieren ook in de wei, waar ze een mix van (onbemest) gras en kruiden eten. Dit is overigens ook de reden dat koopeenkoe.nl geen biologisch keurmerk heeft, de dieren krijgen geen officieel biologisch geteeld voer. Al kan het feitelijk niet veel puurder worden dan een onbespoten weide. De koeien worden bijgevoederd met tarwe en antibiotica wordt alleen toegediend als de dieren ziek zijn, dus niet preventief.

 

Vol smaak

Als de koeien naar het slachthuis worden vervoerd, mogen ze daar eerst een paar dagen to rust komen. Dat is niet alleen diervriendelijk, het vlees bevat door het gebrek aan stress minder adrenaline en is daardoor smaakvoller. Het gekozen ras, de Blaarkop, is nog niet erg veredeld en staat bovendien bekendom zijn mooie vetvorming. En vleeskenners weten: de smaak zit in het vet. Na de slacht mag het vlees twee weken rijpen in speciale rijpkamers, iets wat de smaak van het vlees ook ten goede komt. Het bevat dan ook minder vocht, wat maakt dat het na invriezing beter de smaak behoudt.

 

 

Algemene informatie

 

Bedenker en directeur van koopeenkoe.nl Yvo Rijen (oprichter dekrat.nl en betrokken bij meerdere foodconcepten waaronder Marqt) realiseert ideeën op het gebied van food. Hij bedacht het concept van ‘crowdbutching’ naar aanleiding van verschillende vleesschandalen en de wetenschap dat vlees soms jaren in grote vriescellen ligt te wachten tot het verkocht wordt. Zijn motto: eet minder vlees, maar eet goed en traceerbaar vlees.

 

 

Overige informatie

 

Koopeenkoe.nl

Website:                   www.koopeenkoe.nl