KokenKoken
DrankDrank
BoekenBoeken

Een worstje met smaak van een gelukkig varken

De natuur geeft met schitterende kleuren aan dat de herfst is ingetreden. Na een fikse wandeling of frisse fietstocht is het tijd voor warme gezelligheid en Bourgondisch genieten. In Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak weten ze daar wel raad mee. De worst van het Livarvarken, die als streekproduct van de maand op de kaart prijkt, komt uit de buurt en draagt met zijn rijpe, volle smaak in hoge mate bij aan culinair genot. Zoals de Livarano, het droge worstje, dat zo lekker is bij een drankje en als onderdeel van een charcuterie-schotel.


Smaak als beloning voor goede zorg


De oorsprong van die lekkere worst ligt op een kloosterboerderij in Echt, waar sinds 1999 varkens worden gehoed, die in alle ruimte en rust kunnen rondscharrelen, mogen eten en drinken wanneer ze willen en met veel liefde verzorgd worden. Al snel werd de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees van deze kleinschalig en diervriendelijk geteelde Livarvarkens ontdekt in culinaire kring en bij gerenommeerde chef-koks.


Paradijs


Inmiddels zijn er in het Noord-Limburgse Melderslo, Beers, Panningen en Beesel ook boerderijen die zich toeleggen op het houden van deze varkens, op net zo’n dierwaardige manier als bij de monniken van Abdij Lilbosch. Zoals op de boerderij van Johan en Anjo Vullings. Zij stapten in 2004 van biologische scharrelvarkens over op het houden van Livarvarkens. Johan: “Eigenlijk waren Anjo en ik meteen verkocht. We gingen kijken op de kloosterboerderij. Het was een varkensparadijs! Dat mooie leven hebben ze bij ons ook. Binnen en buiten. Ze kunnen naar hartenlust wroeten en rollen in de modder, of lekker lui in het stro slapen. Ze worden met liefde verzorgd en krijgen alleen vers geteelde, Limburgse granen te eten. En dat proef je!”


Noviteit


Dat beaamt Toine Schreinemachers van de gelijknamige natuurslagerij in Venlo. Hij maakt zelf een heel assortiment vleesproducten van het Livarvarken: “Ik ben er helemaal kapot van”, zegt hij vol ontzag over de smaak. “Bij ons thuis komt niets anders meer op tafel”. De slager is vooral bekend om zijn prijswinnende worsten, zoals Venlose mortadella met kaneel en de Livar Kingz, kleine doge metworstjes met peperoni en venkel. En vanaf 1 oktober is er een nieuwe primeur: een worstvormige kroket van Livarbalkenbrij. Schreinemachers werd hiervoor onlangs op een landelijke vakwedstrijd onderscheiden met een ‘cum laude score’. “Als ze deze populaire regionale lekkernij ook elders weten te waarderen, dan wordt het bij ons zeker een hit”, voorspelt de gelauwerde Venlose natuurslager.


Net zo’n hit misschien als het Lekker Livar-broodje: kloostervarken, zacht gegaard en koud geserveerd met roomkaas en tomaat, waarmee chefkok Peter Bouman van het Venlose restaurant de Kluis eerder dit jaar op een belangrijke vakbeurs in de prijzen viel.


Er valt nog veel te proeven deze maand in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak. Kijk op www.regiovandesmaak.nl en www.liefdevoorlimburg.nl voor heerlijke adressen.