Heinz maakt ketchup onder Mars-omstandigheden

Heinz, maker van de Heinz tomatenketchup, is erin geslaagd tomaten te kweken onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op de planeet Mars. In samenwerking met het prestigieuze Aldrin Space Institute in Florida is een team astrobiologen in het geheim negen maanden bezig geweest met het laten groeien van de tomatenplanten in een zelfde soort atmosfeer als op Mars. In een speciale Marskas – genaamd 'RedHouse' - zijn omstandigheden van licht, water, temperatuur en bodem nauwkeurig nagebootst. Dit is het eerste experiment in zijn soort ter wereld.

 

Heinz, maker van de wereldberoemde Heinz tomatenketchup, is erin geslaagd tomaten te kweken onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op de planeet Mars. In samenwerking met het prestigieuze Aldrin Space Institute in Florida is een team astrobiologen in het geheim negen maanden bezig geweest met het laten groeien van de tomatenplanten in een zelfde soort atmosfeer als op Mars. In een speciale Marskas – genaamd 'RedHouse' - zijn omstandigheden van licht, water, temperatuur en bodem nauwkeurig nagebootst. Dit is het eerste experiment in zijn soort ter wereld.

 

Smaak?
Het doel van het onderzoek was om te kijken of het mogelijk is tomaten te telen met dezelfde eigenschappen als tomaten zoals die normaal worden geteeld voor de productie van de Heinz Tomato Ketchup. Dus ketchup die in dikte, kleur en zoetheid hetzelfde is als de reguliere Heinz tomatenketchup. Voor de “Marz Edition” zijn precies dezelfde ingrediënten gebruikt. Het enige verschil is dat deze Heinz Tomato Ketchup gemaakt is met de tomaten die zijn geteeld onder gesimuleerde bodemomstandigheden op Mars. Kenners die deze speciale ketchup konden proeven, geven aan het verschil met gewone Heinz tomatenketchup niet te kunnen proeven.


Limited Marz edition
Er is slechts een handvol prototype flessen geproduceerd. De hoeveelheid geoogste tomaten was beperkt door de capaciteit van de RedHouse-kas en de zeer strikte kwaliteitsnormen waaronder Heinz tomatenketchup wordt geproduceerd. Deze speciale ketchup is gemaakt in KHC Research Facility in Californië. In dit R&D-centrum in de VS wordt permanent onderzoek gedaan naar nieuwe en innovatieve manieren om de iconische Heinz Tomato Ketchup te maken. Omdat het project zich in de experimentele fase bevindt, is de ‘Marz Edition’-ketchup alleen intern door een zeer klein aantal uitverkorenen geproefd. De flessen buitenaardse ketchup bevinden zich nu op het hoofdkantoor van Heinz.