Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is 5 stafkaarten uit 1751 rijker

Het Markiezenhof is vijf belangrijke kaarten van de vesting van Van Coehoorn rijker. Het gaat om unieke handgetekende en -gekleurde prenten, die de stad en het omliggende gebied tot in detail weergeven. De kaarten zijn verworven met steun van de Stichting 'Vrienden van het Markiezenhof' en zijn een belangrijke aanvulling op de vestingcollectie. Een van de stafkaarten is maar liefst 3 meter breed.Drie van de vijf kaarten zijn eerder dit jaar in maart aangekocht op de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF (The European Fine Arts Fair) in Maastricht bij een Brits antiquariaat. De overige twee zijn gekocht op een veiling in Parijs.


Het zijn unieke kaarten die hoogstwaarschijnlijk zijn gemaakt voor het Franse opperbevel van de vestingstad. In 1747 is de vesting Bergen op Zoom na een zwaar beleg door de Franse troepen ingenomen. De stad was van een groot strategisch belang, daarom liet men de kaarten destijds maken.
De verdedigingswerken zijn in de eerste helft van de 18e eeuw rondom Bergen op Zoom aangelegd naar een ontwerp van vestingbouwer Menno van Coehoorn. Van de oorspronkelijke vesting is nagenoeg niets meer over, daarom zijn we voor onderzoek voornamelijk aangewezen op historische bronnen, zoals geschriften en tekeningen uit die tijd. Het Markiezenhof is zeer verguld met de nieuwste verwerving.


Twee jaar geleden wist Het Markiezenhof al de vestingmaquette van het Musée des Plans-Reliefs naar Bergen op Zoom te halen, die sinds de zomer een permanente opstelling heeft in de zaal boven de archiefdienst. De kaarten geven extra informatie die niet op de maquette te vinden is.
West-Brabantse Waterlinie


De West-Brabantse Waterlinie wordt ook wel de oudste van Nederland genoemd (1628). Deze militaire verdedigingslinie ligt tussen Bergen op Zoom en Steenbergen en bestond uit 4 forten.


Fort de Roovere, misschien wel de meest bekende, wordt sinds enkele jaren zoveel mogelijk in ere hersteld. Er is een loopgraafbrug aangelegd, ook wel Mozesbrug genoemd en binnenkort wordt er gestart met de bouw van de uitkijktoren Pompejus. Een multifunctionele toren, die o.a. uitzicht geeft over de West-Brabantse Waterlinie.