Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Blamage: kweekvis wint Horecava Innovation Award 2018

Wat een blamage! Pure Pacific Yellowtail, de duurzaam gekweekte vis van Kingfish Zeeland B.V uit Kats, is uitgeroepen tot Overall winnaar van de Horecava Innovation Award 2018. Vis volkomen onnodig gekweekt op het land wint de horecava award. Waarom een vis kweken, die hier niet thuis hoort, en die uit Australië komt? De wildgevangen vis kan dagelijks met het vliegtuig worden aangevoerd.

 

De jury schrijft: “Gekweekt op land, zonder antibiotica of chemicaliën. Een smakelijk en verantwoord alternatief voor onder andere blauwvintonijn en daarmee een game changer in de wereld van de kweekvisserij".

 

Ja dat kan allemaal wel, maar om één kilo kweekvis te produceren heb je drie tot vier kilo andere vis nodig. Bovendien kweekt men hier alleen maar kleine onvolgroeide visjes, die nog niet volledig op smaak zijn.

 

We zien dat er een voordeel is aan de kweek, namelijk de aanvoer van de vissen wordt gepland en men heeft dus voldoende vissen op het moment dat dat nodig is. Echter er zijn veel meer nadelen. Door heel veel vissen in een kleine kooi of ruimte te kweken liggen ziektes door parasieten op de loer. De zeeluis is er een van. Daarvoor is weer veel antibiotica nodig die de vissen tot zich nemen. Het voer is dusdanig veranderd van het voer dat een vis in het wild eet, dat de gezonde Omega-3 vetzuren in de vis flink zijn verminderd. De parasieten zijn een gevaar voor de wilde vissen, die hiertegen geen verweer hebben.

 

Een economisch gezonde basis van de kweek van vissen is (nog) niet mogelijk zonder ruime subsidies van de overheid. Daarnaast is het vreemd dat hier in Nederland Kingfish wordt gekweekt. Die vis kwam voorheen mondjesmaat naar Nederland en dan alleen als volwassen exemplaren. Nu worden kleine visjes verkocht die niet eens het voortplantingsstadium hebben bereikt. We krijgen hier dus de pubervariant als kweekvis geleverd. En last but not least is de smaak van gekweekte vis anders dan de wildgevangen vis. Persoonlijk vind ik de smaak van de wilde zalm lekkerder dan de smaak van de gekweekte versie. En ons voedsel draait toch ook grotendeels op smaak.

 

Ik schreef hier eerder een column over, zie:

Kweekvis: zin of onzin?