Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Race, een toneelstuk over racisme en seksisme, waarbij niemand vrijuit gaat

De laatste tijd krijg je weleens de indruk dat racisme een eenrichtingsverkeer is van blank naar gekleurd. “Alle zwarten haten de blanken” zegt de zwarte acteur Gorges Ocloo bij het begin van het stuk ‘Race’ en meteen is de toon gezet. De voorstelling toont aan dat we allemaal zwart of blank bepaalde vooroordelen en blinde vlekken hebben. Alleen empathie en naar elkaar luisteren kan het probleem oplossen.

 

 

 

Race vertelt het verhaal van twee ervaren advocaten, de één zwart, de ander wit. Samen met hun zwarte stagiaire overwegen ze om een rijke, witte klant aan te nemen. Die wordt ervan beschuldigd een zwarte vrouw te hebben verkracht. Terwijl de bewijslast zich tegen hem opstapelt, wordt duidelijk dat de verschillende standpunten die de personages vertolken sterk samenhangen met hun posities en belangen. We volgen deze vier personages in de voorbereiding van deze complexe zaak. Voor elk van hen staat er veel op het spel, zij op een andere manier. Geen enkel personage is volledig zuiver op de graat, geen enkel personage is alleen maar slecht. De vraag is dan ook hoe zwart-wit is deze zaak eigenlijk?

 

David Mamet schreef het toneelstuk in 2009 naar aanleiding van de verkiezing van Barak Obama als eerste zwarte president van de Verenigde Staten en hij de overstap maakte van een liberaal naar een conservatief politiek wereldbeeld.


David Mamet: “Race is een toneelstuk over leugens. Het gaat over rassenverschillen, over het feit dat iedereen hier (bewust dan wel onbewust) nog steeds naar handelt en over de leugens die we elkaar hierover vertellen.”


Het idee om dit sterk staaltje toneelkunst van Mamet te spelen kwam van Dirk Van Dyck, die daarover zegt: “Ik vond het boeiend dat Race niet zomaar gaat over de definitie van racisme en seksisme of over wie gelijk heeft, maar dat het wel de hele discussie rond die thematieken weergeeft”.


Race is een heftig, maar heel knap theaterstuk en ondanks de beladen thematiek gebracht met heel wat humor.


Het stuk boeit van het eerste moment tot het heel verrassend einde. Niet alleen de inhoud maar ook knappe acteerprestaties van Aminata Demba, Gorges Ocloo, Jeroen Van der Ven en Dirk van Dijck zorgen voor een onvergetelijke toneelavond, die blijft nazinderen.

Race toert tot en met 7 december door Vlaanderen. Op woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 december wordt de voorstelling terug gespeeld bij ARSENAAL/LAZARUS.

 

Alle info: www.arsenaallazarus.be/kalender/item/race-van-david-mamet---arsenaal