Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Met de kids naar Bosland, deel 1

Peer in Belgisch Limburg

‘Bosland’ is een groepering van een aantal Limburgse steden en gemeenten, die er prat op gaat samen de grootste beboste oppervlakte van België te hebben. Deze toeristische troef spelen ze uit door steeds nieuwe recreatiemogelijkheden in het groen aan te bieden. In B&B Casa Ciolina vinden we rust en comfort na een drukke dag met de zusjes Flore (6) en Anna (4).

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

In 2008 transformeerde de Italiaans-Nederlandse familie Ciolina de vierkantshoeve in de gewezen zeepziederij van Peer tot een B&B, waarmee zij in 2015 de titel ‘Beste B&B van België’ behaalden. Na een dipje na een eigenaarswissel namen de huidige exploitanten, Patricia en Wim, vorig jaar de fakkel met succes over.

Naast de zes zeer ruime en rookvrije kamers, voorzien van alle comfort waaronder gratis wifi, kunnen de gasten in de living rond tafel zitten of zich er nestelen in een van de knusse zithoekjes. In de bar met toegang tot de wijnkelder noteert men zelf de drankjes die men daar, aan een tafeltje op de geklasseerde binnenplaats of op een ligbed in de verzorgde tuin consumeert. .

 

De Wedelse molen

 

Volgens sommige bronnen zou de Wedelse molen uit de 8ste eeuw dateren. Indien dat juist zou zijn, is het niet enkel de oudste watermolen op de Dommel, maar zelfs van de ganse Benelux. Hier werd tot 1957 graan gemalen. Vandaag is het een taverne en kan je binnen zien hoe een indrukwekkend raderwerk waterkracht omzet  in elektriciteit. Een pancarte aan de trap naar de feestzaal maakt duidelijk dat de regio met vier watermolens op de Dommel, twee windmolens en een molenmuseum over een bijzonder molenpatrimonium beschikt.

 

Ezelswandeling

 

Voor ons is de Wedelse molen het vertrekpunt van een wandeling met Ijoor, een ezel uit de stal van ‘t Ezelsbrugske. Alvorens kennis te maken met hun reisgezel luisteren Flore en Anna geboeid naar de vele wist-je-datjes van Andrea over deze intelligente dieren. Na een korte initiatie hebben we in het wandelpark Heesakkerheide de keuze tussen verschillende bewegwijzerde routes van 1,9 tot 6,6 km. Bij het verlaten van het bos doet Ijoor zijn reputatie van koppige ezel alle eer aan. Na een lange winter enkel hooi gekregen te hebben, mag je niet verwachten dat hij zomaar voorbij kan gaan aan vers ingezaaid groen. Omdat geen enkel trucje helpt, bellen we ten einde raad de hulplijn en zijn we opgelucht dat ook Andrea er maar met moeite beweging in krijgt. Hun diploma’s van ezelsvriendjes hangen nu bij Flore en Anna boven bun bed.

 

Schattenjacht

 

Zowat halverwege onze ezelswandeling komen we langs de Sevensmolen, een van de twee windmolens uit de streek met het molenmuseum en enkele picknicktafels in haar schaduw. 

Op deze pleisterplaats maken we kennis met een oma en opa, die er met hun kleinkinderen op schattenjacht zijn. Trots tronen ze Flore en Anna mee naar de plek waar ze een schatkist vonden.

Blijkbaar zijn de pakketjes met drie schatzoektochten, een in Lommel, een in Hechtel-Eksel en een in Overpelt voor €6 te koop in de toeristische kantoren van deze gemeenten.

 

Wellness

 

Toen bij de rondgang bleek dat Casa Ciolina een feeëriek verlicht binnenzwembad heeft, hadden we beloofd om voor het avondeten te gaan zwemmen. Omdat dit bad overal 1m50 diep is en Anna nog maar aan watergewenning toe is, blijft zij op het trapje spelen tot … een massagefontein met veel gedruis deining in het water brengt en zij – verschrikt – naar de kamer vlucht.  Het snoepgoed dat Patricia daar had klaargelegd, brengt gauw soelaas. Ondertussen demonstreert Flore heel fier wat ze in de zwemlessen heeft geleerd.

In de romantische arrangementen is gebruik van dit  binnenzwembad en van de sauna, de jacuzzi en/of het Turks stoombad inbegrepen. Op afspraak zijn massages en behandelingen mogelijk.

 

Marktzicht

 

Het recent vernieuwde café-basserie-restaurant Marktzicht in Peer is een drie-in-één met duidelijk afgebakende eigen zones voor de cafégasten, de klanten van de brasserie en de fijnproevers en dit alles op een meer dan behoorlijk niveau. Anna voelt er zich onmiddellijk thuis want zonder enige extra aansporing gaat ze achter de toog een kleurboek en potloodjes vragen, die ze met de glimlach meekrijgt. Flore kiest uit de kindergerechten de gebakken kippenreepjes met sla en frietjes en zus Anna volgt deze keuze. Hoewel de Steppegrasbereidingen tot de typische streekgerechten behoren, laten wij ons toch verleiden door de maandsuggesties.

 

Breugelkoeve

 

‘De Breugelhoeve’ is zowel voor de recreatieve als voor de professionele ruiter ‘the place to be’. Onder het motto ‘Landelijk ontmoeten’ trekt ze met haar fantastische speeltuin en haar knuffelboerderij, die alle dagen gratis toegankelijk zijn, het grote publiek aan. Naast de gebruikelijke schommel-, glij- en klautertoestellen heeft de speeltuin ook een aantal educatieve speeltuigen. In de kinderboerderij ligt de aaibaarheidsfactor van de pony’s, de cavia’s, de geitjes, de schapen en de konijnen onder begeleiding van een medewerker erg hoog.

 

Bazaar Kastaar

 

Bazaar Kastaar is een educatief spel dat start aan het onthaal van de Breugelhoeve en kinderen op een speelse wijze laat kennis maken met het plattelandsleven. Individuele spelers downloaden het spel aan de balie of huren er een tablet. Het parcours begint met een bezoek aan de keuken, waar ze op interactieve wijze met de boer overleggen welke maaltijd zij willen bereiden. Omdat de man echter niets in huis heeft, is de opmaak van het boodschappenlijstje de eerste opdracht. Bij de zoektocht naar al deze ingrediënten ontdekken de kinderen de oorsprong van al deze producten, die de meeste nog enkel kennen vanuit de winkelrekken.

 

Het Seizoenshof

 

Na het copieuze ontbijtbuffet in onze B&B is het niet zozeer een hongertje dan wel de lokroep van het speelgoed in de veranda van het Seizoenshof, die ons deed besluiten daar even halt te houden voor een lichte lunch. Post factum heeft niemand zich die keuze beklaagd want de kids kunnen er zich 100% uitleven terwijl wij genieten van prima bereidingen op basis van lokale seizoensproducten in een rustgevend sobere, maar stijlvol kader.

 

Lees verder deel 2: Lommel in Belgisch Limburg

 

www.bosland.be

www.facebook.com/visitbosland

www.instagram.com/visitbosland

 

https://www.casaciolina.be/nl/arrangementen/

www.ezelsbrugske.be

https://wedelsemolen.be/

https://breugelhoeve.be/

https://www.hetseizoenshof.be/

https://marktzicht.be/