Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Verborgen parels in de Westhoek

Brugge en de Belgische kust zijn geliefd en populair voor een daguitstap, weekend of korte vakantie. Op een boogscheut hiervan ligt de voor velen onbekende en dus ook onbeminde Westhoek. Ten onrechte want we ontdekten er heel wat toeristisch potentieel en veel verborgen parels. Een ideale streek om er met de kids op uit te trekken.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

De Westhoek KD’s

 

Dat de Westhoek een hart heeft voor kinderen getuigt hun actie Westhoek KD’s. Hier heten kinderen trouwens KD’s (uitgesproken als kadee) wat sloeber of kleine deugniet betekent. De twee Westhoek KD’s Jaek en Nink (dit is het West-Vlaams dialect voor ja en neen) nemen gezinnen met kinderen mee op sleeptouw door de Westhoek en tonen er hun favoriete plekjes. De kinderen die hier met hun ouders of grootouders minimum één nacht verblijven, krijgen in hun logies het Vakantieboek voor Westhoek KD’s, een boek met leuke verhaaltjes, tekeningen, spelletjes, recepten, kruiswoordraadsels, suggesties voor uitstappen, leuke weetjes en nog veel meer. Je vindt er ook een voordeelbon die moet ingevuld worden door de logiesuitbater en die je in één van de diensten voor toerisme in de Westhoek of aan de Westkust kunt inruilen voor een Westhoek KD armbandje. Hiermee heb je recht op gratis toegangen, een leuke verrassing of lekkernij.

 

De geheimen van de ezels

 

Ezels zijn veel slimmer dan paarden. Hun koppigheid is vaak een teken van intelligentie omdat zij veel vlugger gevaren detecteren. Omdat ezelinnenmelk de moedermelk het best benadert, waren vroeger ezeltjes in een grootstad een vertrouwd beeld. Hun eigenaars verkochten de ezelinnenmelk aan pas bevallen vrouwen met een te kleine eigen productie. Een bezoek aan een ezelsboerderij in het Heuvelland leek ons dan ook de ideale start van een tweedaagse in de Westhoek met de vierjarige Evora en haar drie jaar oudere broer Joaquin. Het ezelsavontuur begon met Pat Vanderscheuren, een maatschappelijke werkster, die 20 jaar lang personen met een beperking begeleidde en aan een sabbatjaar toe was. Ze trok naar de Franse Pyreneeën en vond werk bij een ezelsboer. Ze geraakte zo in de ban van de natuur en deze bijzondere dieren dat ze – eenmaal thuis – besloot  ‘anders’ te gaan leven. Ze ging boven op de Rodeberg, midden de natuur wonen. Ze ontmoette er haar soulmate, de boerenzoon Marc Decorte, die eveneens op zoek was naar een eenvoudiger leven, dicht bij de natuur. Samen richtten ze een ezelsboerderij en een ‘Kenniscentrum over ezels en natuur’ op. Dat Joaquin en Evora tijdens de wandeling op het Ezelspad niet op de ezels mogen zitten, maar die met een touw moeten begeleiden, vinden ze helemaal niet zo erg want Pat vertelt honderduit over het leven van deze fascinerende dieren en beantwoordt al hun vragen. Op het einde mogen ze de ezeltjes nog eens eten geven en borstelen en krijgen we ze amper mee naar onze volgende afspraak.  

 

Op ontdekking met ridder Arthur

 

Tijd voor het volgend avontuur: ‘Op ontdekking met ridder Arthur’ in het Kasteel Beauvoorde. Kasteel Beauvoorde is één van de best bewaarde geheimen in de Westhoek. Het kasteel ligt in het dorpje Wulveringem, nabij Veurne. Eind 19de eeuw kocht de excentrieke edelman Arthur Merghelynck het kasteel. Hij liet het restaureren naar 17de-eeuwse normen, met een prachtig kasteelpark. Dertig jaar later bepaalt hij in zijn testament dat de tijd hier moet blijven stilstaan. En zo geschiedde. Het kasteel is te bezoeken met een audiogids, maar kinderen tussen zes en twaalf jaar kunnen er op ontdekkingstocht gaan. Eerst moeten ze zich vermommen als een mini-ridder Arthur door een snorretje te tekenen en een bolhoed op te zetten. Uiteraard wordt dat vereeuwigd met een foto. Nu kan het spel beginnen. In iedere zaal valt er iets nieuws te beleven: zich verkleden, tekenen, iets zoeken, bouwen, liggend op de vele knuffels luisteren naar verhaaltjes, kokkerellen om te eindigen met tot boven in de toren te klimmen. Na het kasteelbezoek is er de mogelijkheid voor een prettig familiespel en/of een heerlijke picknick in het kasteelpark. Picknickdekens en verschillende familiespelen zijn gratis (voor de tickethouders) verkrijgbaar aan de balie van het bezoekerscentrum. Buiten brood vind je voor de picknick heel wat streekproducten voor een heerlijke picknick.

 

Hoevehotel Schaevenacker, waar kinderen meer dan welkom zijn

 

We overnachten inVakantiehoeve Schraevenacker in Oostvleteren, een familiehotel waar kinderen meer dan welkom zijn. Het is een nog actieve veeboerderij met voor de gasten een paardenpension, gelegen in de Ijzervallei langs het fietsroutenetwerk ‘Westhoek Zuid’ en het wandelpad ‘Brabanthoek’. Wij opteren voor de grote familiesuite met twee naast elkaar liggende kamers, één met een groot bed en het andere met vier afzonderlijke bedden. Ideaal gelegen naast de zolderkamer die omgebouwd werd tot een grote speelruimte. Het restaurant en de tearoom bieden aangepaste kindermenu’s aan en grenst aan een grote speeltuin met een o.a. een piratenschip, zandbakken en trampolines. Ook allerlei fietsjes en kleine tractoren staan uitnodigend te wachten op het kleine grut. Naast ponyritjes voor de kinderen biedt Schraevenacker ook  koets- en huifkarrentochten aan. ‘s Morgens mogen de kinderen met de boer de dieren van de boerderij gaan voederen en de eitjes van de kippen rapen. Nadien klimt groot en klein op een aanhangwagen voortgetrokken door een tractor. De boer laat fier zijn landgoed zien en geeft enthousiast uitleg over het hedendaagse boerenleven. Dat West-Vlamingen keiharde werkers zijn, bewijst zijn vrouw die na al haar werk op de boerderij en het hotel nog tijd over heeft om de lekkerste taarten te bakken, confituren, likeuren en aperitieven te maken. Al deze zoete zaligheden kan je er ook kopen.

 

 In Zonnegloed red je mee verwaarloosde dieren

 

Met dieren scoort je altijd goed bij kinderen. Maar Zonnegloed naast ons hotel is allesbehalve een gewone Zoo. Twee idealisten, Karel en Lieve, konden het niet langer aanzien hoe eigenaars hun exotische zoogdieren zomaar harteloos dumpten, hoe circussen hun dieren martelen en hoe dierenparken hun dieren misbruiken als commercieel goed, ze laten kweken en er zich dan vanaf maken. Daarom begonnen ze  verwaarloosde dieren op te vangen. Gelukkig beschikken ze over heel wat grond en breiden dan ook nog regelmatig uit. Zonnegloed is nu uitgegroeid tot een professioneel opvangcentrum met een volwaardig team. Met een bezoek aan hun Zoo beleef je niet alleen een heel fijne dag tussen al die dieren in een mooie omgeving, maar je steunt en helpt hiermee Lieve en Karel, die hun vroegere jobs opgaven om zich volledig in te zetten voor deze minder fortuinlijke dieren.

 

 

Praktische informatie

 

Www.ezelspad.be

Tel: 0496/10 45 23

www.kasteelbeauvoorde.be

www.westhoekkd.be

www.dezonnegloed.be/nl

www.schraevenacker.be