Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

PYRENEES-ORIENTALES: Catalaanse sporen in een minder bekend stukje Frankrijk, Deel 2

De Pyrenees-Orientales is het meest zuidelijk departement van Frankrijk. Tot 1659 maakten ze deel uit van Spanje en dat merk je nog steeds. De meeste inwoners noemen zich geen Fransen, maar Catalanen. Er wordt nog steeds Catalaans gesproken, de Sardana gedanst en ook het eten heeft nog steeds een Spaans tintje met pittige chorizo en paella’s. Vergeet voor één keer de Provence en trekt dit jaar naar een ongerept stukje Frankrijk; de Pyrenees-Orientales.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

Deel 2: Uitstapjes voor lekkerbekken

 

De Route des Terroirs Cerdagne

 

Ook lekkerbekken komen in de Pyrenees-Orientales ruimschoots aan hun trekken. Het is een gulle regio, die bekendstaat voor zijn exceptioneel lekkere tafel. We volgden de Route des Terroirs Cerdagne en ontdekten er authentieke ambachtelijke streekproducten, kaasmakers, schitterende marktjes, bioboeren en nog veel meer.

 

– Van heinde en verre komt men naar Font-Romeu afgezakt om een bezoek te brengen aan de bakkerij van Gilbert Roux, een gerenommeerd bakker die al heel wat prijzen in de wacht sleepte. Zijn verhaal klinkt als een roman. Als 12-jarige knaapje liep hij van huis weg en overleefde dank zij een gulle bakker die hem in huis nam en voor kost en inwoon klusjes liet doen. Een goede deal want Gilbert was heel leergierig, werkte hard en was duidelijk geïnteresseerd in de bakkersstiel. Nadien trok hij de wereld rond op zoek naar de beste bakkers die hem de finesses van het vak leerden. Hij verzamelde recepten van delicatessen, keerde terug naar zijn geboortestreek en startte een eigen zaak op die groeide en bleef groeien. Momenteel werkt hij met acht personeelsleden. Zijn onvergelijkbare stok- en andere broden zijn bereid met de beste graansoorten en volgens een geheim recept. Geen enkele bezoeker kan de verleiding weerstaan bij het zien van zijn heerlijke taarten, koekjes en gebak.

 

Mas Terregalls in Err is een klein ambachtelijk bedrijfje uitgebaat door Séverinne en Franck. Ze kweken kippen en eenden en verwerken het vlees ervan in charcuteries, patés, Foie Gras en andere lekkernijen, die ze in een aanpalend winkeltje verkopen.

 

– Er zijn verschillende boerderijen te bezoeken waar de dieren een luxeleven leiden in de vrije natuur en bijgevoederd worden met de beste granen. La ferme Calette in Sainte Léocadie is zo’n boerderij die graag bezoekers ontvangt.

Bernard Bonzomin Saillagouse gaat hierin nog een stap verder. Hij kweekt niet alleen dieren maar is ook slager, maakt zijn eigen charcuterie en heeft een traiteurzaak.

 

Cal Gillet is een kleinschalige kaasboerderij waar je de lekkerste Tomme de Pyrenees vindt.

 

 Wijnroute naar de wereldbekende wijnen

Ook voor wijnliefhebbers is Pyrenees-Orientales een gedroomde bestemming. Je vindt er heel wat wijnen met karakter zoals de rode, witte en rosé Côtes du Roussillon, feestelijke wijnen zoals de Muscat de Riversaltes, de Maury en de wereldbekende Banyuls. Je kan er heel wat wijnroutes volgen. We bezochten er de Domaine viticole La Casa Blanca gerund door Hervé Levano, een Belg die verliefd werd op de streek en zijn droom – een eigen wijndomein – waarmaakte.

 

 De hoogste wijngaard van Europa

Wist je trouwens dat in Sainte Léocadie op 1390 meter de hoogste wijngaard van Europa ligt, gesnoeid en onderhouden door vrijwilligers? Ieder jaar levert dat tussen de 40 en 300 liter witte wijn op. De flessen wijn worden per opbod verkocht. De hoogste prijs die ooit werd geboden, was 170 euro. Het domein is het bezoeken waard, zeker als je je laat rondleiden door de passionele eigenaar Jean Francois Coll. In het Musée de Cerdagne in de nabijgelegen boerderij leer je veel over de geschiedenis van de streek.

Op zoek naar de geheimen van Byrrh

Momenteel is er een groot aanbod aan aperitieven, maar Byrrh was de allereerste. In 1866 creëerde de gebroeders Violet een gezondheidsdrankje op basis van wijn met 13 verschillende kruiden. Aanvankelijk  werd het uitsluitend in de apotheek verkocht, maar het drankje viel zo in de smaak dat ze het in 1873 begonnen te promoten als aperitief. Dank zij een goede marketing avant la lettre groeide het uit tot een wereldwijde hype. Het is een merk, dat in ons collectief geheugen zit omdat het het allereerste product was dat via een affiche werd gepromoot. Die affiches, overwegend in art art-nouveaustijl, waren echte kunstwerkjes. Nu is het bedrijf uitgegroeid tot een bekende en leuke toeristische attractie, die je onderdompelt in de vroegere glorie van het bedrijf. Dank zij een multimedia rondleiding maak je kennis met de geschiedenis en ontwikkeling van het drankje. Hoe immens het bedrijf was, zie je aan de treinsporen die tot aan het bedrijf liepen om vandaar naar alle uithoeken van de wereld te worden geëxporteerd. Blikvanger is uiteraard de grootste eiken ton der wereld waar 1.200.000 liter Byrrh werd in gestockeerd, maar ook de tentoonstelling van de mooiste en origineelste reclameposters is een bezoekje waard.

Het beste vleesrestaurant van Frankrijk

Het restaurant dat het label ‘Beste vleesrestaurant van Frankrijk’ kreeg is Le Divil in Perpignan. Toen Stephan Balluet in 2005 zijn eigen restaurant begon, wilde hij anders zijn dan de anderen. Hij ging op zoek naar vleesboeren die hem kwaliteitsvlees garandeerden van dieren gevoed met de beste graansoorten. De meeste vleessoorten worden er gegrild en voorzien van exclusieve sausjes.

www.restaurant-le-divil-66.com

Tekst en foto’s: Miet Waes

Praktische informatie

 

Vervoer

– We reisden met detgv van Brussel-Zuid tot in Perpignan

Bussen voor 1 euro

Een succesnummer in de Pyrenees-Orientales, zeven jaar geleden ingevoerd, is het unieke bussysteem. Bussen doorkruisen de regio en iedereen die opstapt, hoeft slechts 1 euro te betalen.

 

De gele trein

In het het hart van de Pyrenees-Orientalestussen Villefranche-de-Conflent en Latour-de-Carolniet ver van de Spaanse grens, rijdt het hele jaar door de beroemde gele trein van Cerdagne. Zijn Catalaanse kleuren geel en rood hebben hem de bijnaam Kanarie gegeven. Het indrukwekkende 63- kilometer lange parcours, gaat over de hoogst gelegen spoorlijn van Frankrijk, door prachtige berglandschappen, schitterende vergezichten, twee spectaculaire bruggen, het viaduct Séjourné en de hangbrug van Gisclard. De 19 tunnels geven dit unieke parcours nog iets extra's.

 

Eten en drinken

 

Restaurant Le Divil in Perpignan: Het beste vleesrestaurant van Frankrijk

www.restaurant-le-divil-66.com

 

Hotel ‘Le Lassus’ metdrie chambres d’hôtes en een restaurant dat hoofdzakelijk werkt met regionale producten. Het is een sympathieke eetgelegenheid gerund door een jong koppel met drie zoontjes waarvan de oudsten al ijverig meehelpen.

www.hotel-lassus.com

 

Domaine de Riberach à Belesta, gevestigd in een voormalig wijnbedrijf, is gekend voor zijn wijn en tapas. Je kan er heel luxueus overnachten in de vroegere wijntubes.

www.riberach.com

 

Hôtel Restaurant Planes La Vieille Maison Cerdane in Saillagouses. Een vaste waarde in de streek want het hotel en restaurant zijn al 100 jaar in handen van dezelfde familie. Je kan er ontzettend lekker eten tegen schappelijke prijzen.

Www.chezplanes.com

 

Restaurant La Guinguette de Jean in Perpignanis gekend voor zijn typische Catalaanse gerechten.

https://fr.gaultmillau.com/restaurant/la-guinguette-du-jean

 

 

Overnachten

 

– Hotelleriede luxe ‘Les chalets Secrets’ à Bolquère.Mooie, luxueuze chalets vooral geliefd door wintersporters.

www.leschalets-secrets.com

 

Hotel de la Lodge

Een gezellig klein authentiek hotelletje in het centrum van Perpignan, aanbevolen door Routard. Het gebouw, dat dateert uit de 17e eeuw werd enkele jaren geleden opgekocht door een jong koppel die het volledig aan het  restaureren zijn.

Www.hoteldelaloge.com

 

Hôtel Centre del Mon in Perpignan: Comfortabel hedendaags hotel (****) vlak naast het station gelegen

www.hotels-centredelmon.com

 

 

Meer info

www.tourisme-pyreneesorientales.com

Gratis info in België te verkrijgen bij :

Jessy Van Den Rym- Verbruggen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel:  00 32 3 272 32 86