Photo by Milada Vigerova on Unsplash

Terwijl Italië worstelt met de laatste in een reeks potentieel recordbrekende hittegolven, roept dit vragen op over de vraag of brandende zomers het einde kunnen betekenen voor de Italiaanse wijn zoals wij die kennen.

Cerberus, zoals deze laatste hittegolf hels is genoemd, heeft de temperaturen in heel Zuid-Europa zien stijgen, waarbij zowel toeristen als de lokale bevolking lijden onder de zon. In Rome zijn de middagtemperaturen rond de 40°C gebleven, een vergelijkbaar broeierig beeld als in andere steden in het land – met rode waarschuwingen van de autoriteiten om het gevaar van deze omstandigheden te benadrukken.

Ook in het wijnland wordt het steeds warmer. De recente apocalyptische kop van The Times Klimaatverandering dreigt te barsten De bubbel van Prosecco lijkt misschien alarmerende hysterie, maar extreme hitte is een zeer reële zorg voor degenen wiens bedrijf afhankelijk is van druiventeelt – de beet van Cerberus zou zelfs erger kunnen zijn dan zijn schors als watertekorten en zonverbrande druiven bedreigen toekomstige oogsten. Pergola’s, een traditionele Italiaanse wijnstoktrainingsmethode die het fruit schaduw geeft onder een baldakijn van bladeren, en vroeg oogsten is misschien niet genoeg om een ​​ramp te voorkomen.

Ivan Cappello is een wijnbouwconsulent voor Uva Sapiens en werkt samen met een aantal landgoederen in heel Italië, waaronder Musita op Sicilië (die db eerder dit jaar bezocht), Prosecco-grootmacht Bisol 1542 en La Mancina in Emilia Romagna. Elke werkdag heeft hij te maken met de gevolgen van klimaatverandering in de wijngaard en op de geproduceerde wijnen.

In 2022 werd met name Noord-Italië geteisterd door droogte en eerder dit jaar had het het tegenovergestelde probleem toen stortregens massale overstromingen veroorzaakten, vooral rond de Sangiovese-wijngaarden van Romagna.

In een gesprek met de drankenhandel dacht Cappello na over hoe deze recente klimatologische extremen misschien een vermomde zegen zijn geweest: “Afgelopen zomer was er een grote hittegolf in heel Italië, vooral in het noorden, waar de planten meer te lijden hadden. De volgende winter was erg regenachtig, maar gelukkig hadden we een goede waterreserve waarmee we de hittegolf van deze zomer kunnen opvangen.”

Ondanks de avond met extremen, is het onwaarschijnlijk dat een langdurige periode van regen gevolgd door droogte de zenuwen van de wijnbouwers zal kalmeren voor de oogst van dit jaar. Gezien de toenemende frequentie van deze aandoeningen houden diezelfde wijnbouwers ook de komende jaren de oogsten in de gaten.

Op de vraag wat de langetermijnoplossing voor wijnbouwers is, zei Cappello: “Het onderwerp is zeer complex, klimaatverandering gaat snel, helaas veel sneller dan de landbouwtradities van de vele productiegebieden. Ik geloof dat de belangrijkste oplossing is om snel de technische visies die verband houden met de agronomische familietraditie te veranderen, en daarom de helderheid te hebben om te begrijpen dat het noodzakelijk is om zich aan te passen aan de klimaatverandering, door nieuwe vormen van wijngaardbeheer te introduceren in de productiecontext van iemands gebied dat kan helpen de productiesituatie veilig te stellen en te verbeteren.”

Deze oplossingen hoeven bij wijze van spreken niet geworteld te zijn in moderne technologie – Cappello suggereerde dat oude wijnstokken, die diepere wortels hebben, beter bestand zijn tegen droogte omdat ze dieper in de grond water kunnen bereiken.

Een andere oplossing is het gebruik van de juiste druiven: ‘De hitte is een probleem voor alle rassen, maar zoals we weten hebben de autochtone Italiaanse rassen een veel meer ontwikkelde houding ten opzichte van resistentie dan de andere. Ik geloof dat het succes van de Italiaanse wijnbouw ook van dit probleem afhangt. ”

Maar het is niet alleen een kwestie van vertrouwen op oude wijnstokken en inheemse variëteiten – klimaatverandering veroorzaakt een verschuiving in waar wijngaarden het beste kunnen worden geplant.

Cappello suggereerde dat stijgende temperaturen een algemene opwaartse druk uitoefenen: “De Italiaanse wijnmakerijen die tegenwoordig wijnbouw op heuvels of in de bergen gebruiken, hebben een groot voordeel. Wijnexperts merken dat er voortdurend wordt gezocht naar hoger gelegen gebieden.”

Aan de oostkant van Sicilië heeft de Etna twee belangrijke voordelen als het gaat om het ontsnappen aan de ergste hitte: hoogte en enkele zakken pre-phylloxera niet-geënte wijnstokken, die in andere delen van de wereld zeer droogtebestendig zijn gebleken .

Hoewel zijn algemene kijk op de toekomst van de Italiaanse wijnindustrie op de lange termijn in het licht van de klimaatverandering over het algemeen positief was, was Cappello iets minder optimistisch over de steun van de regering voor wijnbouwers in het licht van deze crisis: “Helaas is de politiek is een zeer trage machine, die het ritme van de natuur nauwelijks bijhoudt. Ik kan zeggen dat we een langetermijnstrategie nodig hebben, die een verbetering van ecosystemen en biodiversiteit beoogt.”

Het lijkt erop dat Italië over genoeg instrumenten beschikt die nodig zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden – vooral in termen van een overvloed aan inheemse druivensoorten en tal van hooggelegen gebieden – maar telers kunnen niet op hun wijnstokbladeren rusten.

De wijnbouwkaart van Italië zou de komende jaren ingrijpend kunnen veranderen als direct gevolg van deze zoektocht naar minder vijandige teeltomgevingen. Als producenten niet kiezen voor koelere percelen, lijkt het er uiteindelijk op neer te komen dat het alleen maar moeilijker wordt om de ‘frisse’ en ‘uitgebalanceerde’ wijnen te creëren die de consument verwacht.