De Vlaeykensgang is ver weg het meest gefotografeerde straatje van Antwerpen. Met zijn smalle doorgang, scheefgezakte middeleeuwse huizen en ongelijke grote kasseien  heb je niet veel verbeelding nodig om je in het Antwerpen van de 16de eeuw te wanen. Dat we van dit pareltje nog kunnen genieten, hebben we te danken aan de antiquair Axel Vervoordt die het van de vernielzucht redde door het steegje met alles erop en eraan op te kopen. Al 50 jaar, huist in één van die mooie middeleeuws huizen het iconisch restaurant Sir Anthony Van Dijck.

Klik hier voor de fotoreportage van Sir Anthony Van Dyck en Miet Waes.

Sir Anthony Van Dyck: het restaurant dat ooit zijn twee sterren terug gaf

De eerste chef-kok Roger Souvereyns, die een restaurant in Hasselt had, had van een klant het verhaal gehoord over het 16de eeuwse Vlaeykensgang. Daar wilde hij zijn droomrestaurant openen. Axel Vervoordt vond dat een schitterend idee. Hij liet het pand restaureren en in 1973 opende Souvereyns er zijn ‘Sir Anthony Van Dijck’. Zes jaar later nam Marc Paesbrugghe het restaurant over. Al gauw haalde hij zijn eerste Michelinster en daarna een tweede. In 1992 gaf hij zijn sterren terug omdat hij de stress beu was en een hedendaagser en moderner restaurant wou. Doordat hij niet meer aan strikte regels was gebonden, kon hij de prijs halveren en een ruimer en jonger publiek aantrekken.

38 jaar later, in 2017, nam souschef Jöran De Backer, samen met zijn vrouw Natalie, de zaak over. 

Een jubileumboek

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag werd een jubileumboek uitgegeven. Het boek bevat foto’s van het restaurant, uitgebreide interviews met de drie chef-koks en eigenaars en korte interviews met acht oud-medewerkers. Daarnaast vind je er de recepten van 15 gerechten. Eén gerecht –  de gemarineerde zalm –  staat al sinds dag één op de kaart. Ook de zwezerik is een vaste waarde, die elk seizoen op een andere manier wordt geserveerd. En dan zijn er nog de speciale patés waar mensen van heinde en verre voor komen. Ook aan de wijnen wordt aandacht besteed.

Als bonus zit er in elk 50ste boek een cadeaubon van een wijnleverancier van Sir Anthony Van Dijck, Cacalli Wines. Het boek is te koop in het restaurant voor 49,50 euro. De teksten zijn van de hand van Tony Vanderheyden. Mathilde studio’s stond in voor de vormgeving en Jeroen Olyslaegers schreef het voorwoord.  

Jöran: “Ik heb er geen moeite mee om mijn recepten prijs te geven. Soms bellen klanten me met de vraag hoe ze een gerecht moeten bereiden. We hebben een heel trouw cliënteel die zo goed als vrienden zijn geworden. Ook gaan we er prat op dat ons personeel, in tegenstelling tot veel andere horecazaken, heel loyaal is en hier al vele jaren werkt”.

Een exclusieve geschenkbox

Naast het boek is er ook een limited edition box. De vijftig genummerde exemplaren van dit collectors item bevatten een kalender met daarop foto’s van gerechten met hun receptuur en een aantal home-made producten: een fles koffielikeur, een bokaaltje gelei van peren en rozemarijn en een bokaaltje pickles. Daarnaast zit er in elke box een uniek, genummerd kunstwerk – geïnspireerd op het logo en de vloer in het restaurant – van de jonge kunstenaar Yanic Nys. Enkele van die werken hangen ook in het restaurant. De box kost 150 euro en is te koop in het restaurant.

Een delicatessenbox, een ideaal cadeau voor de feestdagen

Ten slotte wordt voor de feestdagen de delicatessenbox 50 jaar Sir Anthony Van Dijckgelanceerd. Vanaf november 2023 is het voor 100 euro te  koop in het restaurant. De box zal een viertal delicatessen bevatten.

We hebben alvast een afspraak gemaakt voor een ruimere reportage over wat de keuken in Sir Anthony Van Dijck zo uniek maakt. Een reportage dat later in Gourmand Gazette zal verschijnen.